25:e December / Facit ;)

Vill först skicka ett stort tack till alla er som följt våran adventskalender! Det har blivit många sena kvällar där den som varit ansvarig för publiceringen av dagens lucka suttit och väntat på att få trycka "publicera" knappen som skulle ske varje natt strax efter kl: 24:00!

Vi hoppas att ni har uppskattat den information ni fått och att ni lärt er något nytt av det vi delat med oss. Vi har själv tyckt att det varit spännande med att sitta och söka infon och lärt oss mycket nytt under dessa 24 dagarna.

Vi hoppas också att ni alla fått ha en trevlig och fridfull jul och önskar er ett gott nytt år! 

Hälsningar från alla oss i Styrelsen på Fristaden!

Fristadens Julkalender 2020

Svar från 1:a advent: Varför flyter äpplet?

Vindruvan har högre densitet än vatten och därför sjunker den medan äpplet har lägre densitet och flyter ovanpå vattnet. 

Svar till lucka 2.

Fråga: "Hur länge tar det för solen att lysa till jorden?"

Varje dag badar jorden i solsken. Solens strålar värmer oss. Den driver vädret och förser växterna med energi.

Solen är långt från jorden - 150 miljoner kilometer bort. Det är så långt, att det tar mer än 8 minuter för en ljusstråle att nå oss här på jorden.

Svar från 3:e advent:
"Hur snabbt springer räven över isen?"

Räven kan springa i upp till 70 km/h. Trots att rävarna är ganska små är de några hejdlöst snabba löpare. En räv kan komma upp i över 70 km/h!

Svar från 4:e advent:
Vad består Pandornas kost i största del av?

Pandan äter bambu till frukost, lunch och middag. Den använder cirka 14 av dygnets 24 timmar till att leta föda och att äta (upp till 38 kg bambu per dygn), resten av tiden sover den.

Svar från 5:e advent:
"Hur många år tar det för ett tuggummi på marken att sönderdelas till ej synbart för ögat?"

Det tar ungefär 20-25 år för ett tuggummi att sönderdelas och för ögat brytas ned. Tuggummi är tillverkat av syntetiskt gummi, latex eller vax samt elastomerer som ger materialet gummiegenskaper och gör det resistent och ej biologiskt nedbrytbart. 

Svar från 6:e advent:
"Varför flaggar man i Finland den 6:e December?"

Det är dagen Finland blev självständigt. Finland förklarade sig självständigt den 6 december 1917 och bolsjevikregeringen som tog makten i samband med oktoberrevolutionen i Ryssland erkände självständigheten den 31 december 1917.  

Svar från 7:e advent:
"Kan sengångare simma?"

Ja! De är inte världens snabbaste simmare, men den tretåiga sengångaren simmar bra mycket snabbare i vatten än vad den rör sig på land.

Svar från 8:e advent:
"Hur många kilometer är det till månen?"

Från jorden till månen är det bara mellan 363 000 och 406 000 kilometer beroende på var i sin bana månen befinner sig ;)

Svar till 9:e December
"Hur länge är en elefant gravid?"

En elefant är dräktig under väldigt lång tid. Man räknar med att elefanter kan vara dräktiga i 22 månader.

Svar till 10:e december
"Vem uppfann internet?"

Den 29 oktober 1969 ledde Leonard Kleinrock ett forskarlag som lyckades få en UCLA-dator att kommunicera med en dator på ett annat forskningsinstitut.

Svar till 11:e December
"När kom den första adventskalendern?"

Julkalenderns historia började i mitten av 1880-talet. De finlandssvenska flickscouterna hämtade adventskalendern till Finland år 1947.

Svar till 12:e December

"Vilken är världens äldsta pyramid?"

Djosers trappstegspyramid är 4600 år gammal.

Djosers trappstegspyramid är den äldsta pyramiden i Egypten och världens äldsta monumentalbyggnation av bearbetad sten. Pyramiden uppfördes på 2600-talet f.Kr. på order av faraonen Djoser i Sakkara vid Nilen cirka 20 kilometer söder om Kairo. Pyramiden som tjänar som grav för Djoser är i form av trappsteg i sex avsatser.

Svar till 13:e December

"Från vilket land kommer Lucia?"

Italien Syrakusa. Syrakusa är en hamnstad på Siciliens östkust i Italien Lucia föddes i en rik familj i Syrakusa under romartiden, cirka 283 e.kr. Hon var dotter till en grekisk mor vid namn Eutychia och en romersk patricier. Hennes far dog emellertid när hon var fem år gammal och hon blev uppfostrad av sin mor. 

Svar till 14:e December

"Hur många Ton skräp per dag samlas i våra hav?"

Minst 8 miljoner ton plast hamnar i haven varje år och enligt beräkningar finns i dag ungefär 150 miljoner ton plast i haven!

Svar till 15:e December

Kan Honung bli gammal/dålig?

Nej! Det enda sättet din honung kommer att löpa ut är om din honung har förorenats av fukt, så se till att aldrig få vatten i din honungskruka.


Svar till 16:e December

"Varför får man "Gåshud" / Goosbumps?"

De allra flesta har upplevt "gåshud" någon gång i livet. Ni vet när hårsäckarna pekar rakt ut och huden får ett knottrigt utseende som kan liknas vid en plockad gås.

Anledningen till att detta händer är pyttesmå muskler vid hårsäckarna som drar ihop sig vid olika typer av stimulans, ofta kyla men också vid olika känslor som njutning och obehag.

Svar till 17:e December

"Vilket eller vilka djur kan rodna"?

Vi är det enda djuret som rodnar. Alla människor gör det - men varför?

Rodnad är en okontrollerbar reflex och utlöses när man blir generad eller upplever känslor som skuld, skam, ilska och romantisk stimulation.


Svar till 18:e December

"Vilket år flög det första motordrivna flygplanet?"

För exakt 117 år och 2 dagar sedan! Alltså den 17 december 1903, klockan 10.35, genomfördes världens första bemannade motordrivna flygning. 


Svar till 19:e December

"Hur stor är/var världens största snöflinga?"

Världens största snöflinga, enligt Guinness rekordbok, hittades i Fort Keogh i Montana i USA den 28 januari 1887 under en snöstorm. Matt Coleman hittade en snöflinga som var 38 centimeter bred och 20 centimeter tjock.

Svar till 20:e December 

"Kan fjärilar känna smakskillnad, har de ett smaksinne?"

JA! Men inte som vi människor gör utan de känner smaken via deras smakreceptorer som de ha på sina ben.

Den största fjärilen i Finland påträffade Dödskallefjärilen mätte 128,5 mm mellan vingspetsarna. En del nattfjärilar kan producera ljud. Med hjälp av ljuden stör fjärilarna jagande fladdermöss "radar".

Svar till 21:e December 

"Vad fryser snabbare till is? Varmt eller kallt vatten?"

Varmt vatten. Om man ställer in både ett glas kallt och ett glas varmt vatten i frysen, fryser det varma vattnet först till is.


Svar till 22:e December 

"Slutar Hjärnan bygga nya hjärnceller när du blir äldre?"

Nej.

Ett resultat från forskare publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Stem Cell.

Genom att obducera 28 individer som var mellan 14 och 79 år gamla och friska när de avled, kunde forskarna se att äldre människor kan bilda lika många nya hjärnceller i hippocampus som en ungdom.

Svar till 23:e December

"Hur många renar har jultomten?"

8 + 1 = 9 stycken renar: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner och Blitzen. Namnen kommer från dikten A Visit from St. Nicholas från 1823, som gjorde att renar blev julsymboler i amerikansk kultur. Det finns ingen etablerad översättning av namnen till svenska, men i en översättning av dikten kallas de: Stjärna, Nalla, Atja, Svansa, Naiti, Tassa, Valko och Dansa.

Rudolf tillkom 1939 i sagan av Robert L. May.

Svar till 24:e December: "vart kommer tomten ifrån?" Turkiet!

Enligt en populär tradition håller jultomten till på Grönland, på Nordpolen eller någonstans i norra Finland.

För att hitta det historiska upphovet till en av julens absoluta huvudpersoner måste vi emellertid vända blickarna söderut.

Den sannolika inspirationen till jultomten är biskopen Sankt Nikolaus, som på 300-talet levde i staden Myra i våra dagars Turkiet.

Den givmilde Sankt Nikolaus

Nikolaus skrev in sig i kyrkohistorien genom sin stora givmildhet och genom att han gav sina gåvor i obemärkthet.

Till exempel lade han mynt i de fattigas skor på natten, och därifrån kommer traditionen i vissa länder att sätta inneskorna utanför dörren för att sedan hitta en liten present i dem på julaftons morgon.

Jultomten kommer till USA

Sankt Nikolaus blev ett viktigt namn i den katolska kyrkan, men eftersom han också var skyddshelgon för de sjöfarande, överlevde respekten för hans namn i det protestantiska Holland, där han kallas Sinterklaas.

Holländska utvandrare tog på 1800-talet traditionen med sig till USA, och där blev han till Santa Claus, som vi känner honom i dag.

Jultomten var en spinkig man

Senare öppnade arkeologer Sankt Nikolaus grav i den italienska staden Bari, och det visade sig att den historiske "jultomten" var en liten, spinkig man på omkring 150 centimeter.

Källa: https://varldenshistoria.se/jul/varifran-kommer-jultomten